Méz és Lekvár

MENÜ
A méhészkedés egyik legfontosabb és egyben legdrágább felszerelési tárgya a méhlakás. Ma már nem vitatkozunk arról, hogy kas legyen-e ez vagy kaptár.


Kaptárak
A kas fölött eljárt az idő. Bármilyen nagy előnye is olcsósága, annyi a hátránya, hogy a kasos méhészetet berendezni, vagy arra akár az állomány egy részével is áttérni, senkinek sem ajánlható. A kas használatának ott van még létjogosultsága, ahol hosszú ideig tartó méhlegelő van, itt is csak akkor, ha a méhész nem méztermelésre, hanem méheladásra rendezkedik be.Aszerint, hogy a kaptár hol nyílik, tehát a lépeket melyik irányból lehet kivenni, hátsó és felső kezelésű kaptárt különböztetünk meg. Mindkettő lehet álló és fekvő, alakja és mézkamrájának helyzete szerint. Némelyik kaptárt több irányból is lehet kezelni.

a méhészet
-Állókaptár
Az állókaptár keretei egymás felett több sorban helyezkednek el. Lépjei egymás mellé sorakoznak.
-Rakodókaptár
Lépjei rendesen lapjukkal néznek a kaptár ajtaja és a kezelő méhész felé.
-Felső kezelésű állókaptár
A felső kezelésű állókaptár a régi keret nélküli osztott köpük mintájára több egymás feletti szakaszból van összerakva. Ennek a tipusnak a lépjei lehetnek egyvégtiben (egysoros fekvőkaptár) és egymás folytatásaként két egymás mögötti sorban (kétsoros fekvőkaptár).
-Vándorkaptár
A vándorlásra (méhek rendszeres szállítására) különlegesen berendezett kaptárt vándorkaptárnak hívjuk. Minden említett rendszerű készülhet vándorkaptárnak is, de nem mindegyik alkalmas egyaránt rá.Nálunk a hátsó kezelésű léprenyíló állókaptár, a rakódókaptár és az egysoros fekvőkaptár terjedt el.

 

Menü

Szavazás

Menyire tetszett az oldal?
szuper
elmegy
háááááátt
Asztali nézet