Méz és Lekvár

MENÜ

A Méhpempő

 

A méhpempõ a fiatal méhek garatmirigyében termelõdõ fehéres, tejfölszerû, savanykás, kissé szúrós illatú anyag, mely állás közben megsárgul, és tartósítás hiányában hamar elveszíti bioaktív hatását. A méhek utódainak, de legfõképpen a méhanya kifejlõdéséhez elengedhetetlen. A méhpempõ összetétele nagyon összetett. Sokszor és sokan elemezték, de az anyag néhány százaléka még ma is ismeretlen.
Minden olyan létfontosságú vitamin, ásványi anyag, aminosav és enzim megtalálható benne ami szervezetnek elengedhetetlen. Szintetikus elõállítása eddig még nem sikerült. A méhcsaládokkal történõ úgynevezett irányított méhpempõ termelése rendkívüli hozzáértést, precizitást, és más méhészeti termékekkel eltérõen csak az erre a célra szolgáló eszközökkel oldható meg. Tekintettel arra hogy egy méhcsaládban nem túl gyakori az anyabölcsõ, melybõl a legtöbb méhpempõ nyerhetõ, így tehát irányítani kell a méheket a méhanyák nevelésre, melyet megszakítunk a méhpempõ elvételével.
Majd újra anyanevelésre késztetjük õket és így tovább…..
Az így termelt méhpempõ meggátolja a mikrobák növekedését, hosszabb idõ után baktériumölõ hatása van. A fertõzõ betegségekkel szemben fokozza a szervezet ellenálló képességet, Úgyszintén a mikrobák okozta gyulladásokkal szemben is. Különösen a gyenge ellenálló képességû gyermekek kezelésénél értek el jó eredményeket a méhpempõvel. A táplálékhiányban, fejlõdési rendellenességekben szenvedõ gyerekeknél is mutatkozott eredmény, amikor már minden egyéb hatástalannak bizonyult. Azoknál a kismamáknál, akiknek nincsen elegendõ tejük, fokozza a tejképzõdést. Az idõsödõ szervezetben feloldja a fáradtságérzetet, gátolja az idõ elõtti szellemi kimerülést. Jó szer étvágytalanság, anyagcserezavarok, öregkori gyengeség ellen, súlyosabb betegségekbõl lábadozóknak, fõleg fertõzõ, magas lázzal járó betegségek után. Fokozza a vérképzõ szervek mûködését, erõsíti az idegrendszert.
Szintetikus elõállítása eddig nem sikerült. Megtalálható benne számos olyan anyag, amely az ember táplálkozásában létfontosságú.
Igen sok B - vitamint ( B1, B2, B3, B5, B6 ) továbbá C-, D-, E-, H-vitamint tartalmaz. Ezek közül kiemelkedõ a B5- vitamin tartalom, ezért a méhpempõ az élelmiszerek közül a B5- vitamin ma ismert legjelentõsebb forrása.
Tartalmaz még különbözõ nyomelemeket ( pld. kén, mangán, nikkel, kobalt ), valamint hormont, illetve hormonszerû anyagot .A méhpempõ hormonális anyagai javítják az ivarmirigyek mûködését is! A férfiaknál fokozza a potenciát (!), a nõknél meglepõ eredményeket értek el alkalmazásával a klimaxban vagy közvetlenül utána. Felhasználják a meddõség, asztma, pajzsmirigy-rendellenesség, gyomorfekély gyógyításában. A méhpempõ nálunk mézben vagy alkoholban tartósítva kapható.
A fehérjetartalma nagyon magas, 12 -18 %, és teljes értékû.
A felsorolt összetevõk tartós hiánya után az emberi táplálkozásban zavarok keletkezhetnek, betegség fejlõdhet ki.
A méhpempõ emberi táplálkozásra való felhasználása õsrégi szokás, elõnyös hatását már az inkák is felismerték. A méhpempõt mézben elkeverve tartósítjuk, a méz savtartalma tartósítja a pempõt. A hûtõszekrényben +1 - +3 C hõfokon tartandó.
Összefoglalva:
• fokozza a termékenységet, késlelteti a klimaxot
• élettartam növelõ
• csökkenti a szellemi és fizikai kimerültséget, erõsíti az idegrendszert
• vérnyomás szabályozó, szív- és érrendszeri problémákra kiváló
• hatásos emésztési és anyagcsere zavarok,
• immungyengeség, vérszegénység, alultápláltság,
• asztma és
• bõrbetegségek esetén

A méhpempõ értékét nagyban befolyásolja a hamisíthatatlansága!

 

Menü

Szavazás

Menyire tetszett az oldal?
szuper
elmegy
háááááátt
Asztali nézet